США запланували тотальну модернізацію ядерного озброєння

За даними звіту Національного управління з ядерної безпеки (NNSA), США планують провести модернізацію і створення нових ядерних боєприпасів.

Національне управління з ядерної безпеки представило план контролю та управління запасами на 2024 фінансовий рік. Цей документ описує програми ядерної безпеки NNSA, їх статус і бюджетні дані. Заступниця секретаря Національного управління з ядерної безпеки Джилл Грубі наголосила, що плани NNSA передбачають забезпечення безпечного та надійного запасу ядерної зброї США, а також модернізацію і рекапіталізацію інфраструктури та досліджень технологій і наукових можливостей.

У рамках модернізації запасів планується створення різних ядерних боєприпасів, зокрема плутонієвих серцевин та боєголовок для різних типів ракет і літаків. Крім того, ВПС США вже отримали нові ядерні авіабомби B61-12, які призначені для модернізації і заміни старих авіабомб B61-3/-4.

Окрім того, Пентагон має намір розробити нову ядерну бомбу B61-13, потужність якої буде у 24 рази більшою, ніж бомби, скинуті на Японію під час Другої світової війни. З метою забезпечення більшої точності та керованості, ця бомба буде обладнана хвостовим оперенням і зможе самостійно коригувати свій шлях до мети.

Наразі в Європі і Туреччині знаходяться підземні сховища, в яких зберігаються близько 100 ядерних тактичних авіабомб B61.

Таким чином, США планують провести модернізацію та створення нових ядерних боєприпасів, зокрема боєголовок і серцевин, а також випуск нових ядерних авіабомб. Ці заходи мають на меті забезпечити безпеку, надійність та ефективність запасів ядерної зброї США.