Стало відомо, за якою статтею Росія оголосила у розшук акторку Тетяну Лазарєву

Стало відомо, за якою статтею Росія оголосила у розшук акторку Тетяну Лазарєву

Росія розшукує акторку і телеведучу Тетяну Лазарєву, яка висловлює засудження російського вторгнення в Україну. Згідно з російським ЗМІ, її розшукують за статтею про "дискредитацію армії РФ".

Тетяна Лазарєва виїхала з Росії до Іспанії ще у лютому 2022 року. Вона була включена до списку "іноагентів" в липні цього року з назвою України в якості джерела іноземного фінансування.

У минулому Лазарєва брала участь у мітингах на підтримку опозиціонера Олексія Навального і входила до Координаційної ради опозиції. Пізніше, її чоловіка Михайла Шаца також визнали "іноагентом". Обидва розлучилися у січні цього року.

У 2023 році Лазарєву кілька разів штрафували за відсутність маркування "іноагента" на її матеріалах у соцмережах. Вона також заявила про намір балотуватися до Московської міськдуми. Це спричинило початок розгляду законопроєкту про заборону участі "іноагентів" у виборах.

Також, міністерство юстиції РФ внесло артиста Максима Галкіна до списку "іноземних агентів", звинувачуючи його у політичній діяльності і отриманні допомоги від України. Галкін висміяв присвоєння йому цього статусу, нагадавши про свободу слова та право на працю, гарантовані Конституцією Росії.

Раніше, міністерство юстиції РФ розширило список "іноземних агентів", включивши до нього журналіста Романа Цимбалюка. Він був журналістом у Москві, задавав питання Путіну і щоденно спілкувався з представником Кремля. Цимбалюк покинув Росію перед початком вторгнення в Україну.

Читайте також: