"Сучасний Нюрнберзький трибунал": як можна судити Путіна за його злочини в Україні - ЗМІ

Колишній голова суду ООН Джеффрі Робертсон заявив, що російського президента Володимира Путіна можна судити за злочин агресії проти України. Робертсон наголосив на тому, що як і Гітлер, Путін є міжнародним злочинцем і відповідає за агресію проти країни, що не представляє загрози. Він також назвав спільників Путіна, серед яких білоруський диктатор Лукашенко, заступник голови Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв та російські командири, відповідальні за злочини війни в Україні.

Автор стверджує, що хоча судити Путіна зараз неможливо, близько 39 країн, зокрема Велика Британія, докладають зусиль для створення трибуналу, який займатиметься справою агресії. Але перед тим, як розпочати судовий процес, потрібно довести вину Путіна. За визначенням Міжнародного кримінального суду, агресія здійснюється політичним або військовим лідером, який порушує Статут ООН і вторгається в іншу державу з серйозною силою. Робертсон вважає, що це визначення ідеально підходить до Путіна.

Проте, автор зазначає, що найефективнішим рішенням може бути заочний суд, який вже застосовувався в деяких європейських країнах і в Україні. Він розглядає присутність Путіна як непотрібну, оскільки його думка доступна через промови, роботи та інтерв'ю. Робертсон вважає, що судове розглядання злочину агресії Путіна може створити прецедент і відлякати інших лідерів від подібних дій.