Суд дозволив притягти Трампа до відповідальності за штурм Капітолія

Федеральний апеляційний суд США видав рішення, яке дозволяє притягнути Дональда Трампа до відповідальності за штурм Капітолія 6 січня 2021 року. Це може призвести до багатьох цивільних позовів проти нього. За інформацією The Washington Post, справу, в якій два поліцейські Капітолія і десять законодавців-демократів подали позов проти Трампа, розглядали федеральні судді.

Позивачі вважають, що Трамп провокував насильство під час подій 6 січня 2021 року. Вони посилаються на закон, прийнятий близько 150 років тому, який забороняє застосування сили, погроз або залякування з метою завадити державним службовцям виконувати свої обов'язки та дозволяє страждати збитки будь-кому, кого вони пошкодили.

За думкою позивачів, колишній президент США порушив цей закон, укладаючи зговір з членами ультраправих угруповань, щоб завадити законодавцям підтвердити перемогу Джо Байдена на президентських виборах. Адвокати Трампа стверджували, що він має президентський імунітет і не може бути притягнутий до відповідальності за дії, вчинені в межах офіційних обов'язків.

Однак судді одноголосно вирішили, що Трамп не має президентського імунітету щодо судового переслідування за ці події.

Нагадаємо, що раніше Трамп виграв справу, яка заборонила йому брати участь у виборах. Також суддя Федерального суду округу Колумбія Таня Чаткен заборонила колишньому президентові США оприлюднювати деякі докази у справі про штурм Капітолія.