Суд США звинуватив трьох росіян у контрабанді електроніки для армії РФ

У суді у Нью-Йорку троє росіян отримали обвинувачення у контрабанді електроніки до Росії. Серед них є громадянин Росії і Таджикистану, який проживає у США, а також двоє осіб, які мешкають у Канаді. Згідно з повідомленням Міністерства юстиції США, їх звинувачують у контрабанді, змові з метою порушення санкцій і змові з метою шахрайства.

За допомогою псевдо, один з обвинувачених отримував замовлення від російських компаній на покупку товарів у США. Потім він спілкувався з американськими виробниками і постачальниками, після чого товари відвантажувались різним посередникам. Частина цих товарів була призначена для потреб російської оборони. Додатково, одна з обвинувачених керувала банківськими рахунками і здійснювала фінансові операції в рамках цієї схеми.

Близько 10 мільйонів доларів було витрачено на відправлення понад 300 партій заборонених товарів. Частина цих товарів потрапила в Росію і виявилась у російській військовій техніці, включаючи комплекси радіорозвідки, радіоелектронну боротьбу, ракети та танки. Зараз прокурори Брукліна вимагають взяти обвинувачених під варту.

  • Суд у Нью-Йорку висунув обвинувачення трьом росіянам у контрабанді електроніки в РФ.
  • 52-річного громадянина РФ і Таджикистану Салімджона Насріддінова, який мешкає у США, і 37-річного Ніколая Гольцева й 32-річну Крістіну Пузирьову, які живуть у Канаді, звинувачують у контрабанді, змові з метою порушення санкцій і змові з метою шахрайства, повідомляє Міністерство юстиції США.
  • Вони організували відправлення понад 300 партій заборонених товарів загальною вартістю близько $10 млн, причому значна їх частина йшла на потреби російської оборони.
  • Гольцев отримував замовлення від російських компаній на придбання товарів у США, після чого, використовуючи псевдо, спілкувався з американськими виробниками й постачальниками.

Деякі з електронних компонентів та інтегральних схем, які таким чином ввозились у РФ, пізніше виявляли в російській техніці на полі бою в Україні зокрема в комплексі радіорозвідки "Торн-МДМ", комплексі радіоелектронної боротьби РБ-301Б "Борисоглібськ-2", легкій багатоцільовій керованій ракеті "Изделие 305Е", вертольотах Ка-52, дронах "Орлан-10" і бойових танках Т-72Б3.

Прокурори Брукліна вимагають взяти обвинувачених під варту до проведення суду, оскільки існує серйозна загроза їхньої втечі.

В вересні в США заарештували громадянина Росії Максима Марченка. Його звинуватили в шахрайстві, контрабанді та відмиванні грошей.

Марченко використовував мережу підставних компаній, як частину закордонної контрабандної мережі для доставки в Росію американських технологій подвійного призначення з військовим застосуванням.