Суддя, який звільнив вбивцю Гонгадзе, отримує мільйонні виплати - ЗМІ

Вища рада правосуддя відправила у відставку з пожиттєвим утримуванням у сумі понад мільйон гривень на рік суддю Верховного суду Сергія Слинька.

Він з іншими суддями, зокрема, у 2003 році відпустив з-під варти вбивцю журналіста Георгія Гонгадзе. Про це повідомили "Слідство.Інфо".

"Слинько відомий тим, що він входив у трійку суддів Апеляційного суду міста Києва, які відпустили з-під варти вбивцю засновника "Української правди" Георгія Гонгадзе - ексначальника Департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача. Після цього він втік та переховувався від правоохоронців майже шість років, поки Пукача не спіймали в одному з сіл на Житомирщині", - пишуть журналісти.

Слинько пішов у відставку з 30-річним стажем.

У 2017 році він був визнаний Громадською радою доброчесності таким, що не відповідає критеріям доброчесності та професійної етики, зокрема через свої рішення.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Також Слинько був причетний до засудження колишнього генерального прокурора Юрія Луценка під час президентства Віктора Януковича.

"Тоді міжнародна спільнота виступила із заявою, що в Україні відсутні суди, які дотримуються міжнародних стандартів щодо справедливого, прозорого і незалежного судового процесу", - повідомили Слідство.Інфо.

Луценка засудили у 2012 році, але його виправдав Європейський суд з прав людини.

ЄСПЛ постановив, що під час судового процесу було порушено низку статей Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

У квітні 2013 року касаційну скаргу Луценка розглядала колегія суддів, яку очолював Слинько. Попри рішення ЄСПЛ судді одноголосно залишають вирок у силі.

У суддівській декларації доброчесності Слинько, всупереч закону, приховав, що був причетний до цього судового процесу, розповіли журналісти.

Також у цій декларації він приховав, що був дотичний до суду над Дмитром Павліченком та його сином Сергієм. Їх визнали винними у жорстокому вбивстві судді у березні 2011 року.

"У громадськості складалося враження, що Павліченки є "цапами-відбувайлами" у цій історії, поки справжні вбивці гуляють на свободі", - пишуть Слідство.Інфо.

Слинько був у колегії суддів, яка залишила в силі вирок Павліченкам. У 2014 році їх амністували як політв'язнів.

ГРД виявила, що суддя купив дачний будинок і два дорогі авто, цінну зброю і приблизно раз на рік всією родиною вчотирьох з дітьми подорожують. Проте у деклараціях судді на все це немає грошей.

Слинько потрапив до Верховного суду і 18 квітня 2023 року пішов у відставку.

"Тепер держава зобов'язана йому вже як судді у відставці щомісяця пожиттєво виплачувати близько 100 тисяч гривень з бюджету", - повідомляє ЗМІ.

Георгій Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі Київської області знайшли обезголовлене тіло, яке, за висновками експертів, могло належати журналісту. Гонгадзе поховали у Києві в березні 2016 року.

У січні 2013 року Печерський райсуд Києва засудив колишнього начальника департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача до довічного позбавлення волі, визнавши його винним у вбивстві журналіста.