Сунак посварився з прем'єром Греції через скульптуру (фото)

Український прем'єр-міністр Ріші Сунак скасував свою зустріч із колегою з Греції через дипломатичну сварку стосовно скульптур Парфенона. За інформацією BBC, прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс був розчарований цим рішенням та відмовився від альтернативної зустрічі з віцепрем'єром Сунаком.

Міцотакіс заявив журналістам, що він глибоко розчарований раптовим скасуванням зустрічі, особливо з урахуванням того, що вона була скасована всього за кілька годин до призначеного часу. Він додав, що ті, хто впевнено стоїть за своїми переконаннями, не бояться вступати в дебати.

Причиною спірної ситуації стали давньогрецькі скульптури, які Греція вимагає повернути з Британського музею. Проте, Британський уряд не розглядає це питання як предмет переговорів, заявляючи, що скульптури належать Британському музею. Високопоставлене джерело в Консервативній партії підтвердило причину скасування зустрічі і запропонувало Міцотакісу зустрітися з віцепрем'єром Дауденом замість цього.

Варто зазначити, що Греція вже неодноразово зверталася до Британського музею з проханням повернути 2 500-річні скульптури, які лорд Елгін вивіз з храму Парфенон на початку 19 століття, коли був послом в Османській імперії.