Сунак запропонував повернути військовий обов'язок у Британії

Сунак запропонував повернути військовий обов'язок у Британії

Великобританія розглядає можливість повернення загального військового обов'язку для молоді

Згідно з передвиборчим планом Консервативної партії Великобританії, якщо консерватори переможуть на майбутніх парламентських виборах, країна може повернутися до системи загального військового обов'язку для молоді. Про це повідомляє видання Daily Mail, посилаючись на плани прем'єр-міністра Ріші Сунака.

Такий крок пов'язується зі зростаючою загрозою авторитарних держав, таких як Іран, Китай, КНДР та Росія. За планом Сунака, після досягнення 18 років та закінчення школи, молодь має відслужити 1 рік у Збройних силах або 25 днів працювати волонтером, наприклад, допомагаючи пожежникам, поліції чи медичним службам.

"Бути громадянином означає не лише користуватися своїми правами, а й виконувати обов'язки", - зазначив прем'єр-міністр.

Слід зазначити, що план не передбачає відновлення загального призову, який діяв у Британії до 1960 року. Військову службу обиратимуть лише певна частина випускників після серйозного відбору.

Якщо консерватори переможуть у виборах, нововведення можуть почати діяти в вересні 2024 року. Вартість плану оцінюється в 3,2 млрд доларів на рік. Зазначимо, що з 2010 року, коли Консервативна партія прийшла до влади, чисельність Збройних сил Великобританії неухильно зменшувалася і наразі становить 183 тисячі військових, включаючи 33 тисячі резервістів-добровольців.

Опозиційна Лейбористська партія вже висловила критику щодо плану Сунака, розглядаючи його як відчайдушну спробу підвищити рейтинг перед виборами.

Нагадаємо, що в Україні з 18 травня набув чинності новий мобілізаційний закон, згідно з яким призовники переходять на контрактну службу ЗСУ, а молоді з 18 років надається можливість пройти базову загальновійськову підготовку (БЗВП) або базову військову службу.

Читайте також: