Священник-кум Оксани Марченко, який пропагував комунізм, уник в'язниці

У Рахівському районному суді на Закарпатті винесли вирок настоятелю одного храму Хустської єпархії Української православної церкви Московського Патріархату за пропагування комуністичної ідеології. Згідно з вироком, священник зобов'язаний провести три роки у в'язниці та пройти випробувальний період один рік.

За даними справи, настоятель храму створив акаунт на Facebook під псевдонімом і поширював зображення комуністичної символіки та тоталітарного режиму. Також у нього вилучили книжки, де зневажаються релігійні почуття громадян інших конфесій, а також заперечується незалежність України і підтримується об'єднання з Росією.

Суд визнав, що висловлені священником думки суперечать законодавству та є пропагандою комуністичного режиму. Вироком передбачено повернення вилучених матеріалів священнику.

Під час судового слухання священник визнав свою провину та пояснив, що він створив акаунт на честь свого діду, який був учасником Великої Вітчизняної війни. Він не мав усвідомлення, що його дії суперечать закону щодо комуністичної символіки.

Слід зазначити, що цей священик є кумом дружини політика Віктора Медведчука Оксани Марченко, який заснував політичний проєкт "Другая Украина" разом із журналістом Денисом Жарким. Служба безпеки України викрила чотирьох поплічників Медведчука, які планували державний переворот. Один з них мав прямі зв'язки з адміністрацією президента Росії та російськими спецслужбами.