Швейцарія підтримала створення спеціального трибуналу для Росії

Швейцарія оголосила про своє приєднання до групи країн, які підтримують ідею створення спеціального трибуналу для розслідування військових злочинів, скоєних Росією проти України. Про це повідомило Міністерство закордонних справ Швейцарії.

За словами швейцарського відомства, таке приєднання підтримує національні та міжнародні зусилля щодо притягнення до відповідальності та судового розгляду всіх міжнародних злочинів, зокрема тих, що були скоєні в Україні. Швейцарія вважає, що агресія Росії проти України не може залишитися безкарною.

З офіційних джерел відомо, що Швейцарія приєдналася до основної групи країн, що підтримують створення спеціального трибуналу, на зустрічі в Берліні 16 листопада. Посол Франц Перес, голова Директорату міжнародного публічного права в МЗС Швейцарії, представляв країну на цьому заході.

Швейцарія наполягає, що Міжнародний кримінальний суд (МКС) може притягувати до відповідальності та проводити судові розгляди військових злочинів та злочинів проти людяності, скоєних в Україні. Однак, що стосується «злочину агресії» у російсько-українській війні, МКС не може розглядати цей випадок, оскільки Росія та Україна не ратифікували Римський статут, що надає суду такі повноваження.

Крім підтримки створення спеціального трибуналу для РФ, Швейцарія також прагне до перегляду Римського статуту з метою полегшення юрисдикції МКС та розгляду «злочину агресії» в усіх можливих контекстах, йдеться у прес-релізі МЗС Швейцарії.

Нагадаємо, що координаційна група з 38 країн розглядає можливість створення спеціалізованого трибуналу щодо злочинів, скоєних Росією проти України. Розглядається і модель трибуналу, заснованого на резолюції Генеральної Асамблеї ООН. За такою моделлю, трибунал може проводити судові розгляди відповідно до українського законодавства, яке передбачає можливість заочного засудження. Проте, це може надати Президенту Росії імунітет. Водночас, створенню трибуналу через ООН може завадити позиція деяких країн.