"СЗЧ" зможуть продовжити службу: новий закон дозволить уникнути кримінальної відповідальності

Закон про уникнення кримінальної відповідальності
Закон про уникнення кримінальної відповідальності

Верховна Рада затвердила закон про зміни в кримінальному законодавстві для військовослужбовців

16 липня 2024 року Верховна Рада України проголосувала за основу законопроекту №11322, який вносить значні зміни в кримінальне законодавство щодо військовослужбовців.

Згідно з новими положеннями, військовослужбовці, які виперше самовільно залишили частину або дезертирували, можуть бути звільнені від кримінальної відповідальності за певних умов.

Основні положення законопроекту:

  • Звільнення від відповідальності можливе, якщо до закінчення досудового розслідування військовослужбовець добровільно заявляє про намір повернутися на службу.
  • Командир військової частини повинен надати згоду на продовження служби таким військовослужбовцем.
  • Запроваджується механізм призупинення та продовження військової служби для тих, хто самовільно залишив частину, а потім повернувся за рішенням суду.
  • Змінюється процедура судового розгляду клопотань про звільнення від кримінальної відповідальності у таких випадках.
  • Виключається обмеження на звернення до прокурора для осіб, які скоїли злочини за статтями 186, 187, 189 КК України та перебувають під вартою, щодо скасування запобіжного заходу для проходження військової служби.
Автори законопроекту аргументують необхідність змін статистикою: лише за січень-квітень 2024 року було зареєстровано 10 584 кримінальних проваджень за самовільне залишення військової частини та 7 306 - за дезертирство. Загалом на розгляді перебуває близько 19 тисяч проваджень за військові кримінальні правопорушення.

Законопроект також вносить зміни до Закону "Про військовий обов'язок і військову службу", які регулюють процедуру призупинення та продовження військової служби.

Читайте також