Тисячі проіранських бойовиків готові долучитися до «Хезболли» у боротьбі з Ізраїлем

Тисячі проіранських бойовиків готові долучитися до «Хезболли» у боротьбі з Ізраїлем

За даними Politico, тисячі бойовиків, підтримуваних Іраном, є готовими долучитися до угруповання "Хезболла" в Лівані, якщо конфлікт з Ізраїлем переросте у війну. Лідер "Хезболли" Хасан Насралла повідомив, що бойовники з Ірану, Іраку, Сирії, Ємену та інших країн пропонували надіслати десятки тисяч бойовиків на допомогу, але, за його словами, власний склад "Хезболли" вже налічує понад 100 тисяч бійців.

Наразі активні лише деякі бойовики "Хезболли", займаючись запуском ракет та безпілотників, проте у разі повномасштабної війни ситуація може змінитися. Ліванські та іракські угрупування, підтримувані Іраном, заявили, що бійці з різних регіонів готові долучитися до війни з Ізраїлем, якщо вона виникне. Більше тисячі таких бойовиків вже перебувають у Сирії та можуть легко проникнути до лівансько-ізраїльського кордону. Участь у війні також можуть взяти іракські Сили народної мобілізації, афганська організація "Фатіміюн", пакистанська "Зейнабіюн" та єменське угрупування хуситів. Лідери "Хезболли" заявили, що не бажають повноцінної війни з Ізраїлем, але готові до неї, якщо вона розпочнеться.

Ця ситуація загострюється після авіаудару Ізраїлю на Ліван, в результаті якого був ліквідований командир "Хезболли". Бойовики у відповідь обстріляли північ Ізраїлю десятками ракет і ударних дронів. Також було повідомлено, що Ізраїль розпочав масовий удар по позиціях "Хезболли" в Лівані. Ізраїльське військове командування затвердило план наступу на Ліван. З огляду на ці події, ситуація на Близькому Сході стає дуже напруженою, а можлива повномасштабна війна.

Крім того, єменські хусити заявили, що спільно з "Ісламським опором Іраку" атакували чотири кораблі в ізраїльському порту Хайфа.

Читайте також: