У Чернігові розкопали язичницький курган

У Чернігові знайшли кургани, що належали язичникам. Археологи розкопали їх після того, як під час прокладання траншеї для електрокабелю виявили фрагменти стародавнього посуду. Цю новину повідомив Чеline.

Археолог Ігор Ігнатенко розповів, що перші виявили сигнали про можливі археологічні знахідки. Тоді він пройшовся між вулицями Київською та Першого травня, але нічого не знайшов, окрім шматочка горщика козацької доби, що був викинутий із траншеї. Пізніше біля цього місця інші археологи знайшли багато керамічних посудин, які належали періоду XVIII-XIX століть.

Виявившись при ретельному дослідженні старовинних карт, Ігнатенко виявив хутір під назвою Іванівка, який відмічався на плані 1802 року точно в місці, де були знайдені уламки посуду. Також поруч з цим місцем археологи виявили людський череп та фрагменти горщика з кургану, що споруджувався в XIX або XX столітті. Це не є випадковою знахідкою, так як ще у часи "Старого кладовища в Берізках" існувало 12 язичницьких курганів, які були розкопані в 1952 році. Археолог Давид Бліфельд знайшов в одному з них кістки коней і скелет "вершника".

У липні 2019 року археологи провели розкопки поруч з проспектом Перемоги. Там були виявлені приватні садиби з часів Київської Русі XII-XIII століть, а також багато фрагментів скляних браслетів, що використовувалися як жіночі прикраси.