У Держдепі США відповіли, чи готові повернути в Україну військовозобов'язаних чоловіків

Представник Державного департаменту США у Брюсселі Деніел Сайзек назвав "складним питанням" рішення України призупинити надання консульських послуг чоловікам мобілізаційного віку.

Про це він заявив у коментарі "Радіо Свобода".

Сайзек уточнив, що уряд США поки що не має позиції чи рішення щодо того, допомагати чи не допомагати Україні в цьому питанні.

Представник Держдепу заявив, що це "складне питання", але вважає, що влада України має право самостійно визначати політику держави.

Він нагадав, що країни Європи і до певної міри Штати приймали українців, які втекли від повномасштабного вторгнення Росії, і це "була ще одна важлива частина" їхньої підтримки.

Сайзек вважає, що уряду України потрібно серйозно та активно вивчати цю ситуацію, а також ситуацію з людьми для ЗСУ.

"Це, природно, і уряд США поважає право уряду України визначати свою політику", - підсумував він.

Варто зазначити, що рішення української влади щодо призупинення надання консульських послуг чоловікам мобілізаційного віку викликало неоднозначну реакцію у суспільстві.

Деякі люди підтримують це рішення, вважаючи його за необхідне для забезпечення безпеки країни. Інші ж критикують його, стверджуючи, що воно порушує права чоловіків і перешкоджає їхньому поверненню додому.

Очікується, що найближчим часом уряд США чіткіше визначить свою позицію щодо цього питання.

Водночас, польський міністр оборони заявив, що військовозобов'язаним чоловікам з України у Польщі не продовжать право на перебування та їх можуть депортувати.