У Кабміні натякнули, що тарифи на газ та світло можуть вирости

Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович прокоментувала повідомлення ЗМІ про лист українським урядовцям від Сполучених Штатів Америки із рекомендацією "лібералізації тарифів на газ та електроенергію".

Мається на увазі дати можливість підвищувати тарифи і водночас балансувати зростання цін субсидією, сказала Жолнович в ефірі телеканалу ICTV.

"Лібералізація цін мається на увазі. Це означає, що дати можливість суб'єктам, що надають різного роду послуги, збільшувати ціни для споживачів. І разом з тим балансувати збільшення цін субсидією для таких вразливих категорій, для яких вартість платіжки буде більше, аніж 15% від їх заробітку. Так, ми до цього готові", ‒ сказала міністерка.

Зі слів Жолнович, в уряді вже розробили "цифровий інструмент".

"Який з листопада повноцінно запрацює. Що дозволить в автоматичному режимі пропонувати людям, які мають право на субсидію, порахувавщи доходи їх домогосподарств, можливість скористатися субсидією", ‒ повідомила.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

У проєкті державного бюджету на 2024 рік передбачили 50 млрд грн на субсидії, зі слів Жолнович.

"Сподіваюся, що нам цих коштів вистачить (це суттєво більше, ніж у цьому році), щоб покрити всі запити. І допомогти людям, які мають маленький дохід, спокійно пережити і зиму і можливе підвищення різниз комунальних платежів", ‒ сказала урядовець.

Цього тижня ЗМІ повідомили, що з США надіслали листа прем'єр-міністру України Денису Шмигалю та Офісу президента із рекомендаціями щодо реформ.

Звернення громадян за субсидією спростили. Можна подати заяву в електронній формі через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду, мобільний додаток фонду і портал "Дія".

Громадянам, яким призначали нульову субсидію на неопалювальний сезон(з 1 травня по 30 вересня), в опалювальному періоді (з 1 жовтня по 30 квітня) повторно звертатися за пільгою не потрібно, сказали в Пенсійному фонді.