У Польщі відчувається брак кадрів: які вакансії пропонують українцям

Проблема з пошуком працівників на просту фізичну роботу залишається актуальною в Польщі. За даними центрів зайнятості, у країні було відкрито близько 90 тисяч вакансій. Міграційна платформа EWL опублікувала інформацію про види роботи, які пропонуються українцям в Польщі.

Основна кількість вакансій пропонується у сфері логістики. Завдяки наближенню різдвяних свят, зростає попит на роботу з пакування та сортування товарів.

Також, працівникам пропонується проста фізична робота на підприємствах електроніки, харчової та переробної промисловості. Мінімальна ставка складає 21-23 злотих брутто за годину (182-200 гривень), що дає змогу заробити 4-4,5 тисячі злотих на руки (34,8-39 тисяч гривень) в місяць.

Дані також свідчать про те, що 33% польських компаній планують збільшити зайнятість у період з жовтня до кінця грудня 2023 року. А з початку 2024 року в Польщі планується підвищення мінімальної оплати праці. Залежно від умов трудового договору, мінімальна оплата буде становити 4 242 злотих (36,9 тисяч гривень брутто) на місяць або 27,7 злотих (240 гривень) брутто за годину для працівників, що працюють за годинною ставкою.

Причини дефіциту робочих рук в Польщі пов'язані зі збором чоловіків та відтоком українських біженців до інших країн Європейського Союзу, зокрема, до Німеччини та Нідерландів. З серпня 2022 року з Польщі виїхало 350 тисяч людей, що перешкоджає заповненню вакансій працівниками з третіх країн.

У серпні працедавці оголосили про 92,8 тисячі вакансій, але заповнити їх виявилося складно. Навіть у вересні, коли звичайно українці виїжджають за кордон для отримання заробітку і повертаються на новорічні свята, вакансій було набагато більше, ніж кількість працівників. "Високий сезон виробництва розпочався місяць тому, і вакансій багато, вибір є, але заповнити робочі місця виявляється важко", - розповіла директорка рекрутації EWL Мар'яна Семенюк.

За даними прикордонної служби Польщі, у вересні в Україну виїхало на 73 тисячі українців більше, ніж заїхало до Польщі. Загалом, кількість перетинів кордону до Польщі склала 840,5 тисячі, а до України - 767,1 тисячі. Така динаміка пов'язана з різними причинами, про які розповідають аналітики.