У США помер пілот, який викрав у СРСР винищувач та перегнав його до Японії

У Сполучених Штатах Америки у вересні помер Віктор Беленко, колишній радянський пілот, який у 1976 році втік до Японії на МіГ-25 і отримав притулок у США. Він проживав у країні до кінця свого життя. Про це повідомляє The New York Times.

На момент смерті літчику було 76 років. Він помер у будинку для людей похилого віку після тривалої хвороби.

Історія з викраденим літаком

1976 року під час тренувальної місії над Японським морем лейтенант Віктор Беленко викрав радянський літак МіГ-25, приземлився на японському острові Хоккайдо і звернувся до США з проханням про політичний притулок. Він вважав, що в СРСР йому відсутність свободи.

Це рішення Віктора Беленко назвав «золотом для розвідки». Його втеча була репутаційним проривом для США. Радянська влада вважала, що літак зник у морі під час тренувань, але пізніше стало відомо, що Беленко зумів надурити радари, польотівши на низькій висоті. Радянські і японські військові намагалися перехопити втікача, але він знову втратився з поля зору.

Повідомляли, що у пілота залишилися дружина і діти в СРСР, яких він більше ніколи не бачив.

В 1980 році Беленко отримав американське громадянство. В США залишилися його двоє синів та четверо онуків. За словами Пола, сина Віктора Беленко, колишній пілот обирав життя в усамітненні. Він уникал уваги, часто переїжджав та жив у невеликих містах. У США Беленко працював консультантом у аерокосмічних компаніях та державних установах.

У листопаді 1976 року літак, який викрав Беленко, був повернутий Радянському Союзу у розібраному вигляді у 30 ящиках після тривалих перемовин.