Угорщина запропонувала вдвічі зменшити допомогу Україні - Bloomberg

Угорщина запропонувала зменшити на половину пропонований пакет допомоги Європейського Союзу для України на 50 млрд.

Країна нібито заявила, що 25 млрд буде достатньо. Інша частина може бути виділена пізніше, пише Bloomberg.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Уряд Віктора Орбана посилався на низку проблем, включаючи власну нездатність отримати доступ до критично важливих фондів ЄС через проблеми з верховенством права та корупцією, а також на те, що, за його словами, сусідня Україна погано ставиться до етнічних угорців.

За словами особи, знайомої з переговорами, ЄС може розблокувати майже 13 млрд фінансування для Угорщини цього року, що збігається із зусиллями, спрямованими на те, щоб змусити Орбана поступитися, повідомляє джерело.

Програма для України є частиною перегляду довгострокового бюджету ЄС, який також передбачає додаткове фінансування на загальну суму 66 млрд. Європейська Комісія, виконавчий орган ЄС, сподівалася на укладення угоди до кінця року. Але розбіжності в позиціях щодо загального перегляду бюджету ЄС, які можуть підірвати необхідну для його ухвалення одностайність, завадили зусиллям досягти своєчасного рішення.

Держави-члени повинні остаточно узгодити невирішені елементи пакету допомоги Україні, включаючи роль національних урядів у нагляді за ним, гнучкість інструменту або розподіл грантів, гарантій і кредитів, додали учасники дискусії. Угорщина є однією з країн, які закликають до посилення ролі держав-членів під час реалізації програми.