Україна не продовжуватиме контракт на транзит російського газу в ЄС

Компанія "Нафтогаз України" не зможе продовжити контракт на транзит російського газу до Європейського Союзу через Україну, який закінчується в кінці наступного року. Голова правління компанії Олексій Чернишов заявив, що хоча ЄС може обговорити це питання найближчим часом, "Нафтогаз" наразі не має можливості продовжити контракт. Він пояснив, що єдина причина, чому Україна продовжує транзит російського газу, - це підтримка країн Євросоюзу, "особливо країн, які не мають виходу до моря".

Чернишов закликав ЄС пришвидшити відмову від споживання російського газу і зробити це раніше ніж до 2027 року, як планується. Він зауважив, що Росія використовує природний газ та нафту як зброю, що добре відомо деяким європейським країнам і Україні. Чернишов переконаний, що Україна має потенціал стати енергетичним хабом для ЄС завдяки своїм підземним сховищам газу.

  • Олексій Чернишов заявив, що "Нафтогаз України" не має можливості продовжити контракт на транзит російського газу до Європейського Союзу через Україну.
  • Він закликав ЄС пришвидшити відмову від споживання російського газу та робити це раніше ніж до 2027 року.
  • Єдина причина, чому Україна досі здійснює транзит російського газу - підтримка країн Євросоюзу.
  • За словами Чернишова, Росія використовує природний газ і нафту як зброю, що відомо деяким європейським країнам і Україні.

Також, голова "Нафтогазу" вважає, що Україна може бути енергетичним хабом для ЄС завдяки своїм підземним сховищам газу.

  • Чернишов зазначив, що Україна має найбільше підземне сховище газу в Європі - 31 мільярд кубометрів.
  • Він підтримує ідею якомога швидшеї відмови від споживання російського газу.
  • За його словами, альтернативні постачання газу обмежені та потрібен час для припинення імпорту російського газу в ЄС.

В голові НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов попереджає, що ціни на газ в Україні підвищаться після завершення війни, і споживачам слід бути готовими до періоду зростання цін.