Україна повернула 13 дітей з окупованих територій та Росії

Україна повернула 13 дітей з окупованих територій та Росії

Україна повернула ще 13 дітей з окупованих територій і РФ

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що Україні вдалося повернути ще 13 дітей з тимчасово окупованих територій та РФ.

Семеро дітей повернули з окупованих територій, а ще шістьох – в рамках реалізації плану Bring Kids Back UA.

Історії повернутих дітей різняться: хтось втратив батьків через Росію, хтось спробував самостійно забрати родичів, але не зміг, інші просто мріяли про повернення.

15-річна дівчинка з Маріуполя розповіла про свої страждання через вторгнення. Вони разом з мамою втратили будинок, коли до нього влучив російський танк. Вони шукали притулку в церкві, де дитина отримала поранення голови. Після багатьох спроб виїхати на українську територію, вони це змогли зробити.

Омбудсмен зазначив, що до повернення дітей долучилися Офіс Уповноваженого, інші державні органи України та Держава Катар.

«Вкотре підкреслюю, що Україна готова до повернення кожного і надаватиме базову гуманітарну, медичну, психологічну та соціальну допомогу. А правоохоронці зафіксують всі злочини росіян, свідками чи жертвами яких стали наші діти», – зазначив Лубінець.

Російські загарбники складають списки дітей для депортації

Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що російські загарбники почали складати списки дітей на окупованих територіях для депортації до РФ. Перш за все, у списку потрапляють сироти та діти без батьківського піклування.

Читайте також: