Україна створює новий табір для військовополонених

Україна створює додаткові табори для російських полонених

Україна змушена створювати нові табори для утримання полонених російських окупантів через затримки в обміні полоненими з боку Росії. За словами заступниці міністра юстиції Олени Висоцької, кількість місць для утримання стає недостатньою. Вона зазначила, що умови перебування полонених є кращими, ніж в звичайних українських в'язницях, оскільки стежить за цим міжнародна правозахисна спільнота. Але це додаткові витрати для бюджету країни.

У травні 2022 року Україна перепрофілювала виправну колонію у Львівській області на табір "Захід 1" для тримання російських полонених. Однак з появою нових затримок у проведенні обміну, в листопаді табір "Захід 2" з'явився на базі виправної колонії у Вінницькій області. За словами Висоцької, якщо ситуація з обміном полоненими не зміниться, українські власті продовжуватимуть створювати нові табори. Вона зазначила, що це є складною та дороговартісною процедурою, але вона є необхідною у зв'язку з обставинами.

У російських полонених наразі перебувають близько 28 тис. українців. Україна вже створила табір "Захід 1" на Львівщині, а також залучила понад 30 установ для тримання полонених. Однак, нагадаємо, обмін полоненими фактично зупинений з боку Росії з серпня цього року.