Україна та Чехія розпочали переговори щодо безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали перемовини щодо безпекової угоди

Переговори між Україною та Чехією про двосторонню безпекову угоду розпочалися. Вони проводяться за участю керівника Офісу глави держави Андрія Єрмака.

За даними Офісу президента, заступник очільника Офісу Ігор Жовква провів перемовини. З боку Чехії угоду обговорював генеральний директор з питань безпеки та багатосторонніх відносин МЗС Давид Конецький.

"Чехія показує своє незмінне лідерство в підтримці України та закликає інших партнерів до реалізації сміливих та важливих ініціатив, зокрема у постачанні нам боєприпасів. Ми також відчуваємо потужну підтримку Чехії на шляху до членства в ЄС та НАТО", - зазначив Ігор Жовква.

Сторони підтвердили прогрес у підготовці майбутньої безпекової угоди, висловили свої погляди на її зміст, зокрема стосовно посилення співпраці в оборонній промисловості, і затвердили графік наступних перемовин, щоб лідери двох країн могли найближчим часом підписати угоду.

На минулому тижні під час зустрічі у Вільнюсі Президент України Володимир Зеленський та його чеський колега Петр Павел обговорили готовність укласти безпекову угоду. Це вказано у Спільній декларації про підтримку України, яку підписали на Вільнюському саміті НАТО 12 липня 2023 року.