Україна відправила гелікоптери на Кавказ

Україна розпочала спецоперацію з евакуації грузинів з Абхазії 8 жовтня 1993 року. Цього дня до Грузії прибула українська розвідка, а військові розпочали передислокацію транспортних ґвинтокрилів із Вапнярки та Херсона.

В рамках післявоєнних протистоянь, які виникли під час абхазько-грузинської війни, Грузію охопила гостра фаза конфлікту. Підтримуючи Абхазію, Росія спричинила з'явлення самопроголошеної республіки. Місцеві грузини, яким загрожували етнічні чистки, намагалися залишити регіон. Але у них стояло нелегке завдання - пройти через небезпечні гірські перевали та уникнути зброєним мародерам, котрі блукали поблизу. Тому Грузія звернулася за допомогою до інших країн.

На допомогу Грузії прибула група зі 131 українським військовим, керівником якої був генерал-майор Євген Власенко. Вони прибули до аеропорту Копітнарі в Кутаїсі 10 жовтня. Протягом 4 діб пілоти здійснили 291 виліт у вкрай небезпечних умовах та під обстрілами, доставивши 487 тонн продуктів, медикаментів, теплих речей та перевозячи близько 7643 осіб з гір.

Операція була успішно завершена 26 жовтня без підтримки ООН. Усі учасники місії були нагороджені від імені президента Едуарда Шеварднадзе.

14 серпня 1992 року розпочалася війна в Абхазії через бажання політичної еліти Абхазії стати незалежною від Грузії, що була відхилена у Тбілісі.

Грузія відправила війська до Абхазії під командуванням Тенгіза Кітовані, з метою захопити залізницю та контроль над важливими об'єктами. Бойові дії тривали майже рік, в яких участь взяли й інші військові підрозділи. Абхазці отримували підтримку від добровольців з Північного Кавказу та Росії, які надавали техніку та озброєння. З свого боку, абхазці заявляли, що використовували трофейну зброю.