Україна витримає без фінансової допомоги кілька місяців – глава МВФ

Глава МВФ закликала союзників України швидко розблокувати десятки мільярдів доларів для країни, оскільки вона попередила, що затримки з наданням додаткового фінансування поставлять під загрозу попереднє економічне відновлення Києва.

Директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крісталіна Георгієва наголосила, що Україна може витримати відсутність зовнішньої фінансової допомоги протягом кількох місяців, але на неї чекають труднощі, якщо ЄС та США не зможуть за цей час вирішити питання з фінансуванням Києва. Георгієва похвалила українську владу за її заходи з пожвавлення економіки, приборкання інфляції та зміцнення податкової бази.

Затримки з наданням фінансової допомоги зі сторони Заходу можуть покласти під загрозу економічне відновлення України. Якщо США та ЄС не затвердять пакети фінансування, Київ може бути змушений збільшити емісію гривні, що призведе до інфляції. Подальші затримки можуть спровокувати повернення до політики дестабілізації.

Георгієва закликала США та ЄС швидко затвердити нові пакети допомоги, оскільки МВФ та Київ вже зробили все необхідне для того, щоб Україна отримала підтримку. За бюджетом на наступний рік, Україні потрібна бюджетна підтримка в розмірі $41 млрд від союзників.

МВФ схвалив перегляд програми для України і надасть транш на суму близько $900 млн. Тепер Україна працюватиме над підготовкою до третього перегляду програми, що може відбутися вже цієї весни. Експерти МВФ розробили три варіанти розвитку подій в Україні, один із яких передбачає продовження війни до 2025 року.

Нейтральний сценарій можливий, якщо бойові дії в Україні припиняться до кінця 2024 року. Позитивний сценарій передбачає високий рівень інвестицій та міграційного припливу, що сприятиме зростанню продуктивності та збільшенню ВВП.

За матеріалами: Главком