Україна здійснила найбільший обмін полоненими за час війни (фото, відео)

Найбільший обмін полоненими відбувся 3 січня

Обмін, який відбувся 3 січня, найбільший за кількістю повернутих захисників, повідомив Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

Звільнили 230 українців та українок, серед яких 130 представників Збройних сил України, 55 нацгвардійців, 38 прикордонників, одного поліцейського та шістьох цивільних, які були незаконно позбавлені волі.

У Координаційному штабі додали, що 182 повернутих українців мали офіційний статус військовополоненого, підтверджений через Міжнародний комітет Червоного Хреста. Ще 48 оборонців вважалися зниклими безвісти. Більшість звільнених – чоловіки, їх 225. Ще п'ятеро – це жінки. До рядового та сержантського складу належать 213 звільнених українців, одинадцятеро – офіцери.

Після виснажливих місяців полону повернулася бойова медикиня зі складу 36 ОБрМП. Росіяни декілька разів імітували її вивезення на обмін, але в результаті повертали назад до місця утримання, – йдеться у повідомленні.

Повернулись також семеро захисників острова Зміїний, музикант військового оркестру, військовослужбовиця ЗСУ, яка була позбавлена волі під час перебування в декретній відпустці, нацгвардійці, які потрапили в полон на Чорнобильській АЕС, цивільний викладач Східноукраїнського національного університету імені В. Даля, оборонці Маріуполя.

Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими висловив подяку Об'єднаним Арабським Еміратам за активну участь у реалізації цього обміну.

Від серпня цього року обміни полоненими між Україною і Росією відбуваються як "польові" безпосередньо на лінії зіткнення, публічно інформацію про них не розголошують.

Заступниця міністра юстиції Олена Висоцька заявила, що колаборанти з так званих "Л/ДНР", які воюють на боці країни-агресорки, непотрібні та нецікаві під час обмінів. Більшість з них другий рік поспіль перебуває у полоні.