Українцям дали покрокову інструкцію, як оформити лікарняні виплати

Українцям дали покрокову інструкцію, як оформити лікарняні виплати

Виплата грошей за лікарняними листами буде здійснюватися в електронному вигляді

Тимчасова втрата працездатності - це період, коли людина не може працювати через захворювання, травму або інші причини (наприклад, вагітність, пологи, карантин). Цей стан є тимчасовим і закінчується після відновлення працездатності. Доказом тимчасової непрацездатності є лікарняний лист.

За інформацією "Хвилі", в Пенсійному фонді України пояснили, як відбуватиметься виплата грошей за лікарняними листами.

У ПФУ розповіли, що для отримання допомоги застрахованим особам треба виконати кілька кроків:

  • Звернутися до лікаря для встановлення факту тимчасової непрацездатності
  • Лікар створює медичний висновок про тимчасову втрату працездатності застрахованої особи у Реєстрі медичних висновків електронної системи охорони здоров'я.
  • На основі цього висновку формується листок непрацездатності (ЛН) в Електронному реєстрі лікарняних листів. Цей листок містить інформацію про застраховану особу з Реєстру застрахованих осіб загальнообов'язкового державного соціального страхування.
  • Роботодавець отримує ЛН в той же день, коли він створюється, у своєму особистому кабінеті на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України. У цей момент лікарняний лист виконує лише інформаційну функцію.

Таким чином, видача та реєстрація лікарняних листів відбуваються у електронному вигляді. Це дозволяє швидко збирати інформацію про тимчасову непрацездатність працівників для подальших розрахунків виплат за період хвороби.

Раніше було відомо, як старіння нації вплине на пенсію українців.

Читайте також: