Українці можуть вийти на пенсію у 50 років: названо 7 категорій

Громадяни з певними пільгами можуть виходити на пенсію раніше укладеного пенсійного віку

У Пенсійному фонді України повідомили, що деякі категорії громадян мають право на дострокову пенсію. Наприклад, чоловіки з інвалідністю зору першої групи можуть отримати пенсію за 10 років до пенсійного віку, а жінки - за 15 років. Крім того, дострокова пенсія належить жінкам, які народили 5 і більше дітей і виховали їх до 8 років, а також матерям дітей з інвалідністю, військовослужбовцям і правоохоронцям, які брали участь у бойових діях або отримали інвалідність через поранення, дружинам/чоловікам загиблих військових або правоохоронців, ліквідаторам наслідків аварії на ЧАЕС та особам, які працювали в районах Крайньої Півночі чи прирівняних місцевостях.

Щоб оформити дострокову пенсію, громадянам потрібно зібрати необхідні документи і передати їх до Пенсійного фонду України. Документи, які необхідно надати, включають заяву про призначення пенсії, оригінал та копію посвідчення особи, трудову книгу або інші документи, що підтверджують стаж роботи, довідку про надання ідентифікаційного коду та довідку про доходи у період трудового стажу.

Додатково до Пенсійного фонду можуть знадобитися довідка про надбавки та пільги, копії посвідчень, що підтверджують пільговий статус, свідоцтво про шлюб, довідка про відсутність доходу та свідоцтва народження дітей.

Нагадаємо, що українці можуть отримувати пенсію більше на 1000 гривень. Як оформити доплату, ми розповідали раніше.