Українці ще рік зможуть користуватися безкоштовною можливістю у Литві

Українські біженці у столиці Литви зможуть продовжити безкоштовне користування міським громадським транспортом ще на рік. Таке рішення було ухвалено Радою самоврядування Вільнюса.

“У 2024 році іноземці, які виїхали з України у зв'язку з військовими діями РФ, матимуть право на 100% знижку на проїзд у місцевих автобусах та тролейбусах загального користування”, - йдеться у рішенні.

З березня 2022 року українці вже користуються громадським транспортом у столиці Литви безкоштовно. Цю пільгу також отримують вчителі, працівники закладів освіти, культури та соціального обслуговування міста.

Також розпочався процес подовження тимчасових видів на проживання у Литві для українців. Кількість біженців перевищила очікування місцевої влади. Наразі у Литві понад 52 тисячі українських біженців користуються тимчасовим захистом, а департамент міграції вже видав 3 тисячі посвідок на проживання. У Литві налічується понад 86 тисяч українців.

Загалом, серед них 52 тисячі є біженцями і отримали тимчасовий захист. Решта українців отримали тимчасову посвідку на проживання з інших причин, таких як працевлаштування, об'єднання з родиною або гуманітарні міркування.

Литва планує продовжити тимчасовий захист для українських біженців до березня 2025 року. Процес подовження тимчасового проживання скоро розпочнеться. Про це повідомила керівниця департаменту міграції Литви Евеліна Ґудзінскайте.