Українців бракує. Стало відомо, де Чехія шукатиме працівників

У Чехії відчуваються проблеми зі забезпеченням робочою силою в різних сферах, зокрема, на промислових підприємствах, у транспортних компаніях, на будівельних майданчиках, у сфері охорони здоров'я та в ресторанах. Особлива ситуація складається у сільському господарстві, де аграрний сектор практично паралізований внаслідок нестачі працівників. 420on.cz повідомляє, що уряд Чехії готує проект рішення, згідно з яким громадяни Боснії та Герцеговини, Молдови, Грузії та Північної Македонії зможуть отримати спеціальні робочі візи для праці у сільському господарстві. Це може привести до прибуття до тисячі нових працівників на чеські поля.

До цього часу спеціальні робочі візи для роботи в Чехії отримували тільки громадяни України. Однак через ситуацію з воєнним конфліктом на Сході України, чеській владі доводиться шукати інші джерела робочої сили.

Згідно з повідомленням Міністерства сільського господарства, вакантні посади, що потребують досвіду, особливих навичок або важкої фізичної роботи, не можуть бути заповнені. Тож запропоновано розширити термінові візи для громадян з зазначених країн, дозволяючи приїжджати до 250 працівників з кожної країни щороку. Влада вважає, що ці країни не становлять загрози для безпеки Чехії. Раніше уряд збільшив квоту на такі робочі місця з 1500 до 2500 на рік.

Додаткові заходи з приваблення іноземних працівників заплановано також у промисловості Чехії. МВС вирішило скоротити квоту для України з 38 тис. до 11 тис. заявок на рік, але збільшити її для Філіппін з 5,2 тис. до 10,3 тис. заявок. Це має компенсувати залучення іноземних працівників у промисловість.

Рівень безробіття в Чехії у жовтні знизився на 0,1% порівняно з вереснем і склав 3,5%. Заявлене зниження звучить дивовижно, враховуючи загальну економічну рецесію в країні. Аналітики прогнозують, що найближчими місяцями рівень безробіття може зрости в разі продовження рецесії і підвищення витрат підприємств через зростання цін на енергоносії.