Українців запитали про вибори під час війни. Яка відповідь більшості

Більшість українців вважають, що вибори слід проводити після закінчення війни, зараз вони не на часі.

За даними опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології, 81% українців вважають, що вибори мають бути проведені після закінчення війни, так як зараз не є відповідним часом для цього.

Ці дані були отримані інститутом з 30 вересня по 13 жовтня.

З іншого боку, 16% українців вважають, що вибори можуть бути проведені незалежно від війни.

Хоча українці вважають доцільним відкласти проведення виборів на період після війни, але при цьому 88% наполягають, що в Україні має будуватися розвинена демократична система відповідно до норм Європейського Союзу.

І хоча більшість українців думають, що вибори потрібно відкласти до закінчення війни, 88% з них вважають, що після війни Україні необхідно побудувати демократичну систему відповідно до європейських стандартів.

Ця думка була виявлена в опитуванні, в якому брали участь 2 007 респондентів з усіх регіонів України, за винятком тимчасово окупованого Криму.

За обмеження прав громадян на період відновлення після війни виступають 7% опитаних.

Тільки 7% опитаних виступають за обмеження прав громадян на період відновлення після війни.

Більшість опитаних, навпаки, виступає проти таких обмежень.

Раніше голова Верховної Ради Руслан Стефанчук сказав, що рішення про можливе проведення виборів в Україні під час дії воєнного стану можуть ухвалити після вивчення аналогічного досвіду в інших країнах.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук раніше зазначив, що рішення про можливість проведення виборів в Україні під час дії воєнного стану можуть прийняти після вивчення аналогічного досвіду в інших країнах.

В Україні було заплановано президентські вибори на березень 2024 року, а парламентські - на жовтень цього року.

Але через введений воєнний стан вибори не можуть бути проведені.

Згідно з Конституцією, у разі закінчення терміну повноважень Верховної Ради під час дії воєнного або надзвичайного стану її повноваження продовжуються до першого засідання першої сесії парламенту, обраного після скасування воєнного або надзвичайного стану.