Українські фермери можуть втратити до 20% урожаю полуниці: що буде з цінами

Погодні умови пошкодили врожай полуниці

Виробники полуниці стурбовані через негативний вплив непередбачуваної погоди на свою продукцію. Зокрема, ягоди ранніх сортів вже постраждали від заморозків, повідомляє "Агропортал".

Експерти прогнозують нетиповий сезон полуниць для України. Вранціну весну та заморозки, що сталися в середині квітня, негативно позначилися на насадженнях. На Тернопіллі, наприклад, температура повітря опустилася до -4 °C, і ягоди, що були без укриття, обмерзли. Також частково постраждала полуниця в Чернівецькій області, а фермери на Київщині очікують втрати врожаю у розмірі 10-20% через заморозки.

Найбільше від холодів у квітні постраждали фермерські господарства, які не використовували агроволокно для покриття кущів.

За словами аграріїв, ціна на полуницю цього року може бути приблизно такою ж, як і минулого року - від 60 до 80 гривень за кілограм. Однак, все залежатиме від погодних умов та обсягу врожаю. Традиційно, пікові ціни очікуються у другій половині червня, а на кінець квітня вартість полуниці в Україні становить від 160 до 200 гривень за кілограм.

Раніше повідомлялося, що Польща також має проблему з нестачею сезонних працівників, що може спричинити загнивання частини врожаю полуниці на полях.