Українські військові прорвали вороже оточення

Курінь УПА "Сіроманці" вийшов із оточення військ НКВС під Уневом 30 вересня 1944-го. Командування здійснював сотник Дмитро Карпенко - Яструб.

Того дня в УПА отримали звістку, що 1,5 тис. бійців НКВС разом із танками та літаками готуються знищити повстанців у районі Унівського монастиря - тепер Львівської області.

Чекісти розпочали наступ першими. Використовували важку техніку та міномети. Всього за добу здійснили 22 атаки. Усі були відбиті українськими воїнами.

Далі отримали наказ: "Тихо залишати становища, тримати зв'язок між чотами і відходити яром праворуч".

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Попри щільне оточення, бійцям вдалося прорвати котел і відступити до селища Пнятин, де знаходився їхній командир. Яструб не чекав такого швидкого наступу. У той момент українські бійці готували їжу, як раптом були обстріляні з танків. Понесли важкі втрати.

Організувалися швидко та без паніки. Бійцям вдалося підбити декілька машин і засісти в потужну оборону. Яструб сам підбив один легкий Т-80 із протитанкової рушниці. Всього під час бою загинуло 24 бійця, 33 були поранені. За даними УПА, у бою загинули 170 чекістів.

Попри тактичну перемогу більшовиків, основні війська повстанців вийшли з оточення та продовжили активну партизанську боротьбу.

1 вересня 1944-го у районі Коломиї на Івано-Франківщині відбувся останній бій Української Повстанської Армії з гітлерівцями. У цьому бою німці втратили дві особи вбитими і двох полонених. Такі ж втрати були й у партизанів. Віднині основним ворогом у виборюванні самостійної української держави визнавалася радянська влада.