«Укренерго» попередило українців про важку ситуацію в енергосистемі

Укренерго повідомляє про дефіцит в енергосистемі, спричинений збільшеним споживанням під час похолодання. Щоб збалансувати енергосистему, буде використана допомога зі Словаччини, Румунії та Польщі. У зв'язку з важкою ситуацією, населення закликають економити електроенергію.

Щодо причин дефіциту, в енергосистемі спостерігається перевищення споживання на 2,7% через похолодання. Це еквівалентно двом додатковим блокам теплових електростанцій. Проте, наразі жодна з електростанцій не має вільних потужностей, оскільки деякі блоки знаходяться на ремонті, а сонячні електростанції не можуть працювати на повну потужність через хмарність по всій країні.

Також, на додаток до дефіциту електроенергії, 408 населених пунктів зазнають відключення світла через бойові дії та технічні проблеми. В мережах обленерго в Донецькій, Харківській та Херсонській областях зареєстровано нові пошкодження через обстріли, а в Дніпропетровській та Запорізькій областях спостерігається знеструмлення споживачів через технічні порушення.

Таким чином, ситуація щодо енергозабезпечення в Україні може стати критичною, оскільки відсутня можливість вільного імпорту електроенергії у години дефіциту. ЗСУ також розкрили тактику російських ударів взимку.