Уникайте незнайомців, конфліктів, позик: головні заборони дня

Четвертого жовтня за новим церковним календарем віряни вшановують єпископа Ієрофея Афінського, князя Володимира Ярославовича та Києво-Печерських ченців Елладія і Онисима.

Свято 4 жовтня в народі вважалося небезпечним і важким. Наші предки говорили, що в цю дату по землі бродять лісовики і злі сили, і від них немає ніякого захисту. Щоб не зіткнутися зі зловісним, люди намагалися не йти далеко від дому, не їхати в поїздки і не випасати домашню худобу.

Наші предки продовжували готуватися до зими: заготовляли дрова, прибиралися в погребі і готували консервацію. Тривали осінні ярмарки, на яких селяни продавали овочі, фрукти, мед.

Що не можна робити

За давніми повір'ями в цей день категорично не можна сваритися, згадувати старі образи, лаятися на роботі, грубити іншим людям. Будь-які конфлікти в цей день надовго зіпсують відносини з близькими.

Не можна в цей день ходити в ліс, гори, болотисту місцевість і в будь-які дикі місця, інакше ризикуєте потрапити в небезпечну ситуацію. У цю дату краще не виходити без потреби з дому.

Не варто розмовляти з незнайомцями в цей день, ходити до них в гості і приймати подарунки.

Не можна грати весілля і вінчатися.

Позичати речі і гроші в цю дату не варто. Якщо все ж дали в борг, то не варто розраховувати на повернення позиченого.

Прикмети

Багато свіжих кротових нір з'явилося - до потепління.

Якщо вдень холодно, а до ночі потепліло, то скоро погода погіршиться.

Листя берези почало жовтіти з верхівки - до ранньої весни, знизу - до пізньої весни.

Якщо в лісі мало грибів, то зима почнеться рано і буде сніжною.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Кури почали линяти - скоро потеплішає.

Північний вітер в цей день віщує морозну зиму.

На заході небо червоного кольору - до вітряної погоди.

Чим вище мурашники побудували мурахи, тим холодніше буде зима.

У церкві є дні, коли поминають покійних. Їх називають батьківськими суботами. У храмах проводять особливі служби, а віруючі відвідують кладовища.

Дмитрівська батьківська субота вшановуватиметься 21 жовтня. Кузьмина субота 28 жовтня. Михайлівська субота 4 листопада. Остання у цьому році батьківська субота станеться перед Різдвяним постом 11 листопада.