Театр Романа Віктюка у Москві припинив існування

Театр Романа Віктюка зазнав закриття
Театр Романа Віктюка зазнав закриття

Московський театр, створений режисером Романом Віктюком у Львові, змінив свою назву й припинив своє існування. Кілька вистав будуть виключені з репертуару. Про це повідомив новий мистецький керівник Костянтин Богомолов.

Богомолов зазначив, що тепер театр називатиметься "Театр-сцена Мельников" на честь архітектора Костянтина Мельникова, який зводив будівлю театру.

"Це буде театр, який відображає традиції російського драматичного мистецтва у всіх їх вираженнях - від психологічних до формотворчих. Він буде відкритим для сучасності і чутливим до життя нашого суспільства", - заявив Богомолов.

Костянтин Богомолов був призначений художнім керівником театру Віктюка 7 червня. Він також продовжує займати посаду художнього керівника московського Театру на Малій Бронній. Богомолов відомий своєю лояльністю до російської влади, а також виступає як публіцист, розкриваючи недостатній патріотизм російської інтелігенції.

Новий керівник театру обіцяв зберігати вистави, які не втратили естетичної сили, зберігати розділ про творчість Віктюка на сайті театру, а також організовувати ювілейні заходи та лекції, щоб пам'ять про режисера жила далі.

Актор і режисер Дмитро Голубєв, учень Романа Віктюка, який також працював у його театрі, розповів, що з репертуару будуть зняті вистави "Служниці", "Остання любов Дон Жуана", "Незрівнянна", "Ілюзії кохання", "Маскарад маркиза" і "Кіт у чоботях", які вже стали класичними. Вистава "Федра" Віктюка буде перероблена та випущена в новій редакції.

Відповідно до Голубєва, Костянтин Богомолов збирається переглядати інші вистави та приймати рішення щодо їх прибирання з репертуару чи повернення до нього. Також з соціальних мереж театру видалені відео та фотографії Романа Віктюка, а пости про нього були заборонені.

Роман Віктюк - талановитий режисер і актор

Роман Віктюк, народний артист Росії та України, народився 28 жовтня 1936 року у Львові. Протягом свого життя він поставив більше 250 вистав, багато з яких були відомі своїми епатажними методами, де Віктюк користувався прийомами авангардного та експериментального театру.

Після переїзду до Москви Роман Віктюк завжди підкреслював, що він - українець і завжди спілкувався українською мовою. Він також висловлював свою думку щодо ситуації на Донбасі, закликаючи місцевих мешканців вимкнути телевізори, щоб у тиші розібратися у тому, що відбувається.

У роки СРСР деякі постановки Віктюка були заборонені владою. Розповідаючи про свою роботу в цей період, Віктюк зазначав, що принципово не ставив вистави, які б просували систему.

Як повідомлялося, режисер Роман Віктюк помер у 2020 році у віці 85 років.

Читайте також