УПЦ МП стала на захист своїх митрополитів, звинувачених у роботі на Росію

Церква Московського патріархату в Україні стверджує, що кримінальні справи проти ієрархів, духовенства та вірян ґрунтуються на сумнівних доказах. Про це повідомляє Центр інформації УПЦ (МП) з приводу засідання у Пантелеймонівському жіночому монастирі під керівництвом митрополита Онуфрія.

Керівник справами УПЦ (МП) митрополит Антоній заявив, що у 2023 році почалися часті кримінальні переслідування ієрархів, духовенства та вірян. Він підкреслив, що судові процеси над митрополитами Тульчинським і Брацлавським Іонафаном, Вишгородським і Чорнобильським Павлом, Черкаським і Канівським Феодосієм, Банченським Лонгином викликають великий резонанс.

“У всіх цих випадках підстави притягнення до кримінальної відповідальності та докази, якими обґрунтовують обвинувачення, мають сумнівний характер”, – заявив митрополит.

Митрополита Тульчинського і Брацлавського Іонафана звинувачують у розпалюванні релігійної ворожнечі та підтримці Росії у війні. Митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павло отримав підозру у розпалюванні міжрелігійної ворожнечі та виправданні збройної агресії РФ. Митрополит Черкаський і Канівський Феодосій отримав підозру через заперечення збройної агресії РФ та виправдовування дій загарбників. Митрополита Банченського Лонгина звинувачують у висловлюваннях, що розпалюють ворожнечу та знецінюють почуття вірян.

У той же час московські священики визнають руйнівні наслідки війни для своїх церков та священників. Вони повідомили про загибель 14 священнослужителів, поранення 20 кліриків та зникнення ще п'яти осіб. Також зруйновано 119 храмів та молитовних приміщень, пошкоджено 329 храмів та зруйновано або пошкоджено 30 монастирів УПЦ (МП).

Незважаючи на це, Московський патріархат продовжує виправдовувати своїх священиків та звинувачувати правоохоронні органи у незаконному переслідуванні. Патріарх Кирило закликав росіян йти на війну проти України, проголошуючи її боротьбу проти «сил зла».

19 жовтня Верховна Рада України підтримала законопроєкт про заборону релігійних організацій, пов'язаних з РФ. УПЦ МП пов'язана з Російською православною церквою через Помісні православні церкви. Московський патріархат продовжує управляти УПЦ (МП) згідно з постановами Архієрейського Собору РПЦ від 1990 року.

Читайте також:

  • СБУ оголосила в розшук російського патріарха Кирила
  • Церква, що працює під вивіскою «УПЦ», керується з Москви – вердикт суду
  • УПЦ МП – ворожа структура. Адвокат митрополита Павла зробив сенсаційне зізнання
  • Військовий ЗСУ розповів, навіщо священники УПЦ МП їздять на фронт