Уперше в історії жінки працюють на шахтах замість чоловіків, які пішли на фронт

У зв'язку з нестачею працівників під час російського вторгнення на сході України, на одній з вугільних шахт розпочали приймати жінок. За даними агентства Reuters, близько тисячі чоловік, які раніше працювали на шахті, приєдналися до Збройних Сил України.

Це перший раз в історії, коли жінкам дозволено працювати під землею на цій шахті. Власники ДТЕК заявили, що приблизно 3 тисячі з 20 тисяч шахтарів перебувають на військовій службі.

Вугільна промисловість України, колись одна з найбільших у Європі, постраждала від агресії Росії з 2014 року. Російський конфлікт спричинив великі втрати в галузі. Тепер жінки замінюють чоловіків на шахті - галузі, яка раніше вважалася виключно чоловічою.

Одна з робітниць, Христина, розповіла, що п'ять місяців працювала на глибині 470 метрів під землею. Вона коливалася, оскільки залишалось трохи приборкати 4-річного сина, який залишався вдома разом з її матір'ю. Також її рідне місто часто потрапляє під обстріли російських ракет.

Дівчина працює на обслуговуванні невеликих поїздів, які перевозять шахтарів до місця, де вони спускаються вглиб шахти. Христина зазначила, що робота важка, але вона відчуває обов'язок залишитися і допомогти тим, хто йде на фронт. Її старший брат також працював на цій шахті і через два тижні після початку російського вторгнення приєднався до ЗСУ.

За даними Reuters, деякі жінки працювали на шахтах до розпочаття вторгнення. Але через фізичну важкість роботи уряд забороняв їм працювати під землею.

Наразі приблизно 400 жінок працюють на шахті ДТЕК під землею, що становить 2,5% від загальної кількості підземних робітників.