В МЗС сказали, як Київ вирішуватиме "зерновий конфлікт" із Польщею

Україна вирішуватиме всі розбіжності у взаємовідносинах із Польщею в атмосфері конструктиву.

Київ завжди був налаштований на конструктивний діалог з партнерами щодо експорту зерна, заявив голова Міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба в ефірі телемарафону, передає Gazeta.ua.

"Ми не налаштовані на конфлікт. Ми налаштовані на конструктив, готові до переговорів і консультацій. Україна готова вести консультації щодо експорту сільскогосподарської продукції. Ми дуже відкриті до розмови з польською стороною, дуже поважаємо її, безмежно цінуємо і вдячні за підтримку польського народу в протидії російській агресії", наголосив Кулеба.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Україна співпрацювала і працюватиме з Польщею, Єврокомісією, іншими країнами-сусідами, щоб не допустити подальших загострень.

"Ми дуже багато зробили з Європейською Комісією, щоб не допустити повторного запровадження національних заборон. Ми проти того, щоб це питання ставало заручником якихось політичних процесів. Нам із поляками треба перемагати спільного ворога неодноразово в історії ми демонстрували, що коли ми разом, а між нами солідарність, взаємопідтримка, взаємодопомога, ми набагато сильніші, ніж, коли між нами якісь неврегульовані питання. Бо бов'язково третя сторона отримає собі з цього вигоду", додав міністр.

15 вересня Словаччина, Польща та Угорщина в односторонньому порядку запровадили заборону на імпорт сільськогосподарських товарів з України.

Європейська комісія ухвалила не продовжувати рішення щодо заборони на ввезення товарів з України. Також зазначила, що Україна має вжити заходів, щоб запобігти будь-яким викривленням ринку у сусідніх державах-членах блоку.

Польща продовжить заборону на ввезення українського зерна, заявив минулого тижня польський прем'єр-міністр Матеуш Моравецький.

Президент України Володимир Зеленський під час промови на Генасамблеї ООН заявив, що йому "тривожно бачити, як дехто у Європі, деякі наші друзі у Європі, підривають солідарність політичним театром, роблячи із зерна трилер". Додав, що такі допомагають "підготувати сцену для московського актора".

Після цього в МЗС Польщі терміново викликали на килим посла України Василя Зварича. Йому висловили рішучий протест і заявили, що слова Зеленського є "неправильними по відношенню до Польщі та особливо неправомірними щодо країни, яка підтримує Україну з перших днів війни".