В оборонному комітеті обурилися «сюрпризам» законопроєкту про мобілізацію

Законопроєкт про мобілізацію викликає обурення українських народних депутатів

Депутати профільного комітету з питань національної безпеки та оборони збентежені через варіант законопроєкту про мобілізацію, запропонований Кабінетом Міністрів. Про це заявила Соломія Бобровська з фракції "Голос".

За словами Бобровської, протягом останніх шести місяців розроблявся законопроєкт з суперечливими і дискусійними положеннями. Однак вчорашню версію, зареєстровану Кабміном, депутати комітету не отримали. Зокрема, в новому законопроєкті передбачається, що Нацполіція може затримати особу на 3 години до 3 діб для перевірки військового квитка. Також передбачені "драконівські" штрафи в розмірі до 200 000 гривень за ухилення від отримання повістки.

Бобровська стурбована обмеженнями конституційних прав громадян, які містяться в законопроєкті. Вона також наголосила на необхідності полегшити доступ до пояснень та регулювання деяких питань підзаконними актами. Головною проблемою є реєстрація законопроєкту на Різдво, коли вважають, що це може пройти непомічено.

Нещодавно уряд представив новий законопроєкт, в якому передбачено, що поліцейські матимуть повноваження роздавати повістки. Досі цим займалися військові та військовозобов'язані органи. Також уряд пропонує дозволити фільмування процесу вручення повістки. Голова Нацполіції Іван Вигівський вже висловив свою реакцію на це.

Законопроєкт також вводить зміни щодо процесу вручення повісток. Зокрема, запропоновано можливість викликати громадян за допомогою електронного кабінету. Також пересилати повістки можна буде на електронну пошту.

Експерти та деякі депутати вірять, що прийняття законопроєкту може призвести до руйнування зв'язків громадян з державою та негативно вплинути на економіку країни.