В Україні більше немає селищ міського типу: Зеленський підписав закон

Президент Володимир Зеленський затвердив закон "Про дерадянізацію порядку вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України".

Одним з важливих положень закону є скасування терміну "селище міського типу" (смт). Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк в своєму Telegram каналі. Закон чекав на підпис президента протягом трьох місяців.

Якщо ви бажаєте бути в курсі новин, підписуйтесь на наш телеграм канал - INKORR

Закон також скасовує радянське регулювання питань адміністративно-територіального устрою, яке було введене у 1981 році. Він встановлює чіткі процедури класифікації населених пунктів як міст, селищ і сіл. Закон також спрощує процедуру перейменування населених пунктів та встановлення меж між ними.

Влітку 2023 року Нацкомісія зі стандартів державної мови рекомендувала перейменувати місто Запоріжжя, оскільки його назва не відповідає нормам української мови. Запоріжжя потрапило до списку населених пунктів, назви яких потребують змін.

Місцева влада повинна обгрунтувати необхідність збереження поточної назви міста або запропонувати нову назву у відповідності до законодавства.