В Україні у складі армії РФ воюють понад 15 тисяч непальців – ЗМІ

Держава-агресор Росія завербувала понад 15 тисяч непальців для війни в Україні

Росія рекрутувала більше 15 тисяч громадян Непалу для участі в конфлікті на Україні. За це їм обіцяли заробітну плату в 2 тисячі доларів та російське громадянство. Про це повідомило видання CNN.

За даними журналістів, у 2023 році Москва запропонувала іноземцям вигідну угоду для вступу до російської армії. Угода включала щомісячну заробітну плату в 2 тисячі доларів та спрощений процес отримання російського паспорта. Паспорт Непалу вважається одним з найменш престижних, а рівень життя його громадян - один з найнижчих у світі.

"Я пішов до армії Росії не заради задоволення. У Непалі у мене не було можливості працевлаштуватися. Але, оглядаючись назад, це було неправильне рішення. Ми не уявляли, що нас так швидко відправлять на передову і наскільки жахливою буде ситуація", - заявив один із повернулих непальців.

За словами непальця, він спочатку прибув до Москви, потім був відправлений на короткий курс підготовки, після чого поїхав воювати в Бахмут на Донеччині. Він побував там близько місяця, після чого отримав поранення.

Непальський уряд твердить, що на боці російської армії воює близько 200 його громадян, загинули 13 людей і ще четверо перебувають у полоні. Однак колишній міністр закордонних справ Непалу заявив, що в Україні воює від 14 до 15 тисяч непальців.

Виявилося, що непальські найманці отримують навчання в центрі "Авангард" у Підмосков'ї. Там їм навчаються стріляти з ракетних установок, кулеметів, керувати безпілотниками та танками. У цьому центрі також навчаються інші іноземні найманці.

Джерело: OBOZ.UA