В Україні виникла критична ситуація із забезпеченням пенсій: що буде з виплатами

В Україні виникла критична ситуація із забезпеченням пенсій: що буде з виплатами

Міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович повідомила про складну ситуацію з пенсійним забезпеченням в країні.

На заході "Захист соціальних прав під час війни в Україні" у Вільнюсі вона зазначила, що через виїзд українців за кордон та участь багатьох у бойових діях, кількість платників Єдиного соціального внеску в Україні скоротилась до 9,5 млн осіб.

Тим часом кількість пенсіонерів становить 11 млн, що призводить до негативного співвідношення в системі соціального захисту.

"У нас не вистачає ресурсу, щоб забезпечити високі пенсії для наших пенсіонерів, і сьогодні практично всі вони живуть у бідності. Бідність зростає", - підкреслила Жолнович.

Загалом, Жолнович анонсувала зміни до законодавства, які мають робити пенсії більш справедливими, особливо для тих, кому пенсії призначили давно. Це стане першою частиною великої реформи, яка передбачає об'єднання всіх соціальних виплат в один Соціальний кодекс.

Другою частиною реформи стане впровадження накопичувального рівня пенсійної системи. Це дозволить громадянам створювати власні накопичення для забезпечення себе на пенсії, а також стане внутрішнім інвестиційним ресурсом для відновлення країни.

"Ми повинні дати можливість нашим громадянам, які сьогодні працюють, створити власні накопичення для забезпечення себе на пенсії у майбутньому. Крім того, такі накопичення є добрим внутрішнім інвестиційним ресурсом, який нам потрібен для відновлення", - додала Жолнович.

Варто зауважити, що в Бюджетній декларації на 2025-2027 роки, затвердженій Кабінетом Міністрів, передбачається збільшення податкових надходжень, скорочення зовнішньої допомоги та поновлення Дорожнього фонду, але не передбачено зростання мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму.

Читайте також: