Вчені зафіксували найтепліше літо в Арктиці

У звіті Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США повідомляється, що літо 2023 року стало найтеплішим в Арктиці протягом століть спостережень. Середня температура повітря склала 6,4° тепла, що робить 2023 рік шостим найтеплішим у межах його історії. Також зазначається, що Арктика нагрівається вдвічі швидше, ніж решта планети.

У звіті сказано, що необхідно починати діяти прямо зараз. Національне управління океанічних і атмосферних досліджень США, разом із своїми партнерами, підтримує співпрацю з метою створення стійкості до зміни клімату. Однак, нація і світова спільнота повинні рішуче зменшити викиди парникових газів, від яких залежить ця зміна, виразив адміністратор управління Рік Спінрад.

Статистика також свідчить про зменшення площі морського льоду. В 2023 році площа арктичного льоду стала шостою найменшою за весь період спостережень. Багаторічна товста крига також значно зменшилася порівняно з 1980-ми роками.

Експерти стверджують, що незворотний шкодливий вплив змін клімату в Арктиці буде мати наслідки для Північної Америки та Євразії. Останній Звіт про стан клімату, що був підготовлений Всесвітньою метеорологічною організацією (ВМО), свідчить про те, що 2023 рік вірогідно буде найгарячішим роком з усіх, про які велися спостереження.

На прикладі Києва можемо побачити, що цього року був зафіксований найдовший період безморозної погоди в історії спостережень. Він тривав 232 дні, з 31 березня до 18 листопада, коли температура вперше цієї осені знизилася до -0,2°С.