Відмініть поїздку і посиденьки з друзями: що треба знати про цей день

Другого жовтня віряни вшановують Кипріяна, Іустини та Феоктиста.

Кипріян народився і жив в Антиохії, де ще з юних років вивчав філософію. Досягнувши зрілості, він був посвячений в жерці. Про нього часто говорили, що він віднайшов велику силу і бачив князя пітьми. Жила в Антіохії дівчина Іустина, яка була християнкою та ще й навернула в цю віру своїх батьків. Її намагався спокусити юнак Аглаїд, але дівчина не відповідала взаємністю. Тоді звернувся він до Кипріяна. Однак, навіть чари не допомогли навернути Іустину. Це змусило самого жерця повірити в християнство, він пішов до церкви і охрестився.

Після цих подій Кипріян почав проповідувати християнство, навернув багатьох язичників. Всі капища почали занепадати, тому що не було кому вже приносити жертви богам. Іустина ж в той час пішла до монастиря, де стала ігуменею. Коли розпочалися гоніння за християнами, їх обох схопили, піддали мукам і стратили. Їхні страждання бачив на свої очі воїн Феоктист, який відразу повірив в Господа, за що був страчений разом з ними.

Що не можна робити

День вважається несприятливим для переїздів, тому краще відмовитися від поїздок.

Не можна ночувати не вдома, тому бажано перенести на інший день посиденьки з друзями.

Заборонено пересаджувати квіти, адже це призведе до того, що вони швидко зів'януть.

Прикмети і традиції

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

дивилися, який сьогодні день: крижаний вітер з сильним дощем вказують на студенну зиму;

небо безхмарне, чекайте на мороз;

олені б'ються рогами йде негода;

якщо худоба, яку випустили на пасовище, раптом почала повертатися назад у двір, значить скоро піде сніг;

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

північний вітер вказує на м'яку і теплу зиму;

на Юстини дощ ллє стіною чекайте на студенну зиму;

кури піднімають пір'я до холодів;

навколо місяця райдужне коло до негоди і вітру.

Здавна вірили, що святі Кипріян та Іустина допомагають врятувати від злих духів. Дівчата зазвичай моляться до Іустини, а хлопці до Кипріяна. Селяни в цей період збирають буряк, пастернак, моркву, щавель і петрушку та заготовляють їх на зиму. За вікном часто починався сильний листопад, який натякав, що вже близько зима.

У церкві є дні, коли поминають покійних. Їх називають батьківськими суботами. У храмах проводять особливі служби, а віруючі відвідують кладовища.

30 вересня буде Покровська субота. Наступна - Дмитрівська батьківська субота вшановуватиметься 21 жовтня. Кузьмина субота 28 жовтня. Михайлівська субота 4 листопада. Остання у цьому році батьківська субота станеться перед Різдвяним постом 11 листопада.