Військово-морські сили пояснили, скільки часу піде на розмінування Чорного моря

Військові сили планують розмінування морських шляхів

Військово-морські сили України готуються до розмінування акваторій Азовського та Чорного морів. За планом, ця операція може зайняти до пів року. Про це повідомив речник ВМС ЗСУ Дмитро Плетенчук під час телемарафону.

Плануємо операцію з розмінування акваторій Чорного та Азовського морів. Наразі створено штаб, сама операція планується. За результатами її планування ми можемо зазначити, що розмінування морських шляхів комунікації триватиме три-пʼять місяців
, - заявив речник.

За словами Плетенчука, всього розмінування може зайняти кілька років, оскільки навіть зараз їм доводиться стикатися зі залишками озброєння з минулих воєн.

Речник ВМС пояснив, що для розмінування морських ділянок використовуються спеціальні дрони.

Ми постійно співпрацюємо з іноземними партнерами у даному питанні, і наша робота продовжується постійно - навчання, набуття досвіду і сам процес розмінування
, - наголосив він.

Нагадаємо, що розмінування всієї території України, якщо цим займатимуться 500 команд саперів, займе 757 років.

Країни-члени НАТО, такі як Туреччина, Румунія і Болгарія, наближаються до укладання угоди про створення спільних сил для знешкодження мін у Чорному морі, які там з'явились внаслідок вторгнення Росії в Україну.

Раніше було повідомлено, що кораблі ВМС Болгарії та Румунії почали тралення (пошук та знешкодження морських мін) уздовж берегів Болгарії.