Високі ціни на житло змусили главу центробанку Туреччини піти на радикальний крок

Голова центробанку Туреччини переїхала до батьків через високу інфляцію і дороге житло

Хафізе Гайє Еркан, голова центробанку Туреччини, відтепер живе у своїх батьків. Вона змушена була зробити цей крок через високу інфляцію та зростання цін на нерухомість у країні. Про це Хафізе розповіла в інтерв'ю газеті Hürriyet.

Стамбул виявився надзвичайно дорогим містом для голови регулятора. Зараз Хафізе не може дозволити собі житло там. Вона питає: "Як Стамбул може бути дорожчим за Манхеттен?"

Голова центробанку Туреччини розповіла, що вона має досвід порівняння, оскільки 20 років жила та працювала у США, зокрема у Goldman Sachs.

Рієлторка, з якою Хафізе обговорювала ситуацію на ринку нерухомості, пропонувала їй порівняти ціни на цибулю у продуктових магазинах.

Зарплата голови центробанку складає 161 тисячу турецьких лір без додаткових виплат. Для вирішення житлової проблеми в країні Хафізе запропонувала збільшити кількість соціального житла.

Причиною стрімкого зростання цін на житло є інфляція. У січні 2014 року вона становила 7,75%, тоді як за підсумками жовтня 2023 року досягла 61,36%, а на кінець року очікується зростання до 68%.

У контексті інфляції ціни на житло в Туреччині підвищилися майже вдвічі у 2023 році, а вартість оренди зросла на 137%. За підсумками 2022 року, Туреччина стала світовим лідером зростання цін на орендоване житло.