Витрати зростають: Польщі виявилися вигідними українські біженці

Кількість українців, які перебувають як біженці в Польщі, постійно зростає. За останній рік вони витратили 7,1 млрд. злотих, що на 31% більше, ніж раніше. Про це повідомляє Bankier.pl.

"Рух на польсько-українському кордоні залишається стабільним приблизно на 20 000 перетинів на день. Міграційний баланс також стабільний і становить близько 1,88 млн. Наразі у реєстрі соціального страхування зареєстровано 755 000 громадян України", - розповів Кшиштоф Інглот, засновник Кадрової служби та експерт з ринку праці.

За словами експерта, це свідчить про активну участь українців у польському ринку праці.

Дослідження компанії Deloitte показало, що українські біженці позитивно вплинули на економіку Польщі. Вони швидко знайшли роботу або створили власні компанії, сплачуючи податки та внески на соціальне страхування. "Хоча гуманітарна допомога була важлива, наразі вона становить лише 5% доходів біженців, тоді як 80% доходів приходить з роботи", - зазначила Юлія Паторська, партнер Deloitte.

Українці, які залишилися в Польщі як працівники, підприємці та споживачі, внесли 0,7-1,1% ВВП Польщі в 2023 році. Податки, які вони сплатили, перевищують видатки держави на допомогу біженцям.

Наразі в Польщі працює від 225 до 350 000 українців-біженців.

Нагадуємо, що українці можуть оформити закордонний паспорт за кордоном без необхідності повертатися додому. Тут опубліковано повний список документів та інструкцію щодо оформлення.