Воював в АТО та любив гори. Згадаймо фотографа та телеоператора Юрія Олійника

Кожного дня о 9 ранку українці пам'ятають всіх, хто загинув у російсько-українській війні. Сьогодні ми згадуємо Юрія Олійника.

Юрій Олійник, також відомий як Аякс, був фотографом та оператором. Він пішов на війну в перший день повномасштабного російського вторгнення і загинув 23 березня минулого року біля Попасної на Луганщині.

Він був солдатом 24-ї окремої механізованої бригади ЗСУ імені короля Данила. Вже до початку повномасштабного вторгнення він набув великого бойового досвіду, брав участь у війні на сході України з 2014 по 2015 рік. Його найбільшими захопленнями були фотографія та походи в гори.

Друзі та колеги Юрія згадують, як він був на роботі і у повсякденному житті, про його мрії та те, як він допомагав іншим. Вони розповідають про спільні чаювання та походи в гори.

Олійник почав цікавитися фотографією ще в школі. Він навідував Будинок творчості дітей та юнацтва на Науковій, де отримав перший фотоапарат. Потім він почав працювати фотографом у Львові. Згодом Юрій фотографував весілля та інші урочисті події, а потім приєднався до 24 каналу.

Перед тим, як стати журналістом, Юрій воював на сході України в 2014-2015 роках. Повернувшись до цивільного життя, він спробував свої сили в різних професіях, але обрав журналістику. Він ніколи не розповідав про війну, але розповідав про свої походи в гори, які були його захопленням.

Юра надихав людей своєю любов'ю до гір. Він завжди намагався проводити час в горах, незалежно від погодних умов. Він також допомагав людям з інвалідністю здійснювати їхні мрії про походи в гори. Хоча він сам мав проблеми зі суглобами, він ніколи не жалівся і завжди був позитивним.

Юра завжди прагнув до ідеальності. Він ніколи не зупинявся наполовину, завжди робив все так, як йому самому подобалося. Такий він був на роботі і як людина, про це свідчать його колеги.

На 24-му каналі Юрій знімав військові проекти, щоб популяризувати Збройні Сили України. Він працював над такими проектами, як "Рекрути", "Ми", "Ми 2.0", "Трансплантація" і "Зберегти життя", а також над створенням проекту "Інтерв'ю24".

Юра був також відомим своєю милосердною допомогою і допомагав багатьом благодійним організаціям. Він сам проводив благодійні зйомки і підтримував ветеранів.

У перший день російського вторгнення Юрій, без зволікання, пішов на фронт знову захищати Батьківщину. Він приєднався до своїх побратимів, з якими познайомився ще в 2014 році, і став солдатом 24-ї окремої механізованої бригади ЗСУ імені короля Данила.

23 березня 2022 року Юрій Олійник загинув під час боїв під Попасною на Луганщині. Відомі журналісти 24 каналу повідомили про це через три дні і висловили глибоке сумування.

Картина, на якій зображений Юрій в Карпатах, з око, обсипаним інієм та багато сонця навколо, висить у львівському пабі, де він часто бував. Його друзі замовили цей портрет, щоб згадувати про нього.

Ми не забуватимемо ігов фотоуроків, радіосигналів, новин з полів бою, батьків, матерів і сімей, які втратили своїх близьких. Ми знаємо ціну миру та не ціну війни. Ми пам'ятаємо Юрія Олійника та всіх, хто віддав своє життя за волю і незалежність України.