Втеча українських чоловіків до Польщі: оприлюднено нову статистику

Кожен пʼятий біженець у Польщі – чоловік

Згідно з дослідженням, проведеним Національним банком Польщі, кожен пʼятий біженець у країні є чоловіком. Цей показник показав невелике зростання до 2023 року. У 2022 році співвідношення жінок і чоловіків серед українських мігрантів становило 55% до 45%, а серед тих, хто приїхав протягом останніх двох років, - 78% до 22% (на кінець 2022 року чоловіків стало 19%).

Фінансовий стан біженців та зарплати

Головним джерелом доходу для українських мігрантів у Польщі є зарплата, проте становище біженців у господарстві важче порівняно з довоєнними мігрантами. Процес інтеграції біженців на польський ринок праці сповільнився у порівнянні з 2022 роком.

Українські мігранти є добре освіченими людьми, але розмір заробітної плати залежить більше від галузі та моменту прибуття до Польщі, а не від освітнього рівня. Дослідження також показало покращення рівня знання польської мови серед біженців упродовж останнього періоду. Тільки 13% з них заявили, що не знають польської мови. З іншого боку, майже 60% біженців, які приїхали до Польщі до 2022 року, вважають, що добре володіють польською мовою.

Найвищі зарплати отримують українці, які працюють у сфері IT, будівництва та транспорту. Це стосується як довоєнних мігрантів, так і біженців. Середня заробітна плата становить трохи менше 3500 злотих (приблизно 33 тис. грн).

У порівнянні з 2022 роком рівень працездатності біженців незначно знизився (з 65% у листопаді 2022 року до 62% наразі). Приблизно 25% біженців активно шукають роботу (що значно вище загального показника для всієї Польщі), а трохи більше 10% не працюють і не шукають роботу.

31% довоєнних мігрантів і 53% біженців отримують соціальну допомогу від держави, зокрема допомогу на дітей за програмою "500+". Для біженців ці гроші, як правило, є додатковим джерелом доходу поряд з коштами, отриманими з України. Це особливо стосується тих, хто працює віддалено (отримує зарплату з України) або має свій власний бізнес.

Плани мігрантів щодо майбутнього

За результатами дослідження, 61% українців, які приїхали до Польщі до початку повномасштабної війни, і 39% біженців, які прибули до Польщі після лютого 2022 року, заявили, що планують залишитися в Польщі назавжди або протягом довшого часу. При цьому головним чинником у прийнятті рішення про повернення є інформація про закінчення війни в Україні, що впливає на майбутнє біженців. Економічні чинники, такі як ринок праці та житлова ситуація, менш важливі.

Дослідження, проведене Національним банком Польщі, було здійснено з травня по липень 2023 року. За підтримки регіональних підрозділів Національного банку Польщі у всіх воєводствах було проведено 3658 опитувань українських біженців – як тих, хто приїхав до 2022 року, так і після Повномасштабного Російського вторгнення.

На замітку, ООН припиняє діяльність пунктів підтримки українських біженців "Блакитна точка", які функціонували у транзитних зонах від початку війни.