З 1 липня три категорії студенів можуть бути мобілізовані: перелік

З 1 липня три категорії студенів можуть бути мобілізовані: перелік

Зміни в законі про мобілізацію дозволяють призвати на військову службу студентів з 1 липня. Ця інформація міститься в оновленому законі про мобілізацію, який був опублікований на сайті Верховної Ради.

Згідно з Законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", студенти-чоловіки мають право на відстрочку від призову.

Однак деякі студенти все ж можуть бути призвані до Збройних сил України:

  • студенти, які навчаються заочно;
  • студенти, які здобувають другу і третю вищу освіту;
  • студенти, які отримують освіту за рівнем, нижчим за вже отриману (наприклад, мають вищу освіту, але отримують профільну середню).

Здобувачі професійної, фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою і отримують вищий рівень освіти, докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури, під час мобілізації на особливий період не підлягають призову на військову службу.

Зазначені категорії громадян можуть добровільно призначатися на військову службу за контрактом.

Педагогічні працівники закладів професійно-технічної освіти та загальноосвітніх шкіл, які працюють за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки, не можуть бути мобілізовані до Збройних сил України.

Студентам, аспірантам і докторантам, які навчаються за денною або дуальною формою навчання, потрібно підтвердити свій статус відповідними документами.

Раніше був затверджений Порядок проведення базової загальновійськової підготовки громадян України, які здобувають вищу освіту, та поліцейських.

Також варто відзначити, що Вищі навчальні заклади Волинської області передаватимуть списки відрахованих студентів, які підлягають мобілізації, до територіальних і центрів комплектування та соціального захисту.

Читайте також: